Собака в місті

У жовтні буде рік як ми живемо з нашим малим кудлатим другом. Коли в тебе є собака, дводиться трохи по-іншому подивитись на взаємовідносини людей та собак. В Інтернет-баталіях на цю тему як правило найгаласливіші представники радикальних полярно протилежних думок, а істина, як завжди, трохи посередині. Комфортне співіснування можливе лише за умови взаємоповаги та взаєморозуміння, тому нижче декілька спостережень з мого досвіду.

Собачникам

В першу чергу хочу сказати річ про яку багато хто забуває, коли в нього вдома з’являється чотирилапий друг: собака — це відповідальність. Відповідальність як за неї саму, так і за неприємності, які вона може створити іншим людям чи собакам. Міста створені для людей і так чи інакше собаки та їх господарі мають підлаштовуватись більше.

Найболючіше для багатьох питання 🙂 За собаками треба прибирати. Навіть за добрими і чемними — на якість посліду це ніяк не впливає. І за крихітними пінчерами теж. В тому нема нічого соромного і це значно менш неприємно ніж здається на перший погляд. Але цим невеликим жестом ви робите велику справу: поки ми ходили лише по доріжках, то не помічали як насправді засрані узбіччя (в прямому сенсі). З собакою доводиться ходити не лише по доріжках і мене самого дістає необхідність час від часу виковирювати собаче лайно зі взуття (особливо навесні та восени, коли на чоботах глибокі протектори), плюс ваша ж собака може вступити, або чого доброго з’їсти… І я не розумію, чому це такий непосильний для багатьох вчинок прибрати кавелик за собакою, аби вберегти інших, або навіть самого себе від цих неприємностей. Ми з гордістю можемо заявити, що після Дензеля не було залишено жодної “кучки” в місті. Навіть у екстренних випадках, коли у нас закінчувались пакетики з собою, – ми обов’язково йшли додому/магазин/собачу вбиральню за пакетиками і повертались, аби забрати те, що наш чотирьохлапий друг залишив позаду.

Зважайте на почуття інших людей. Так, ви знаєте, що у вас найчемніша собака, яка і муху не скривдить, але пересічна особа про це не знає. На жаль, у багатьох людей є страх перед собаками. Можливо він абсолютно ірраціональний, а можливо у них був неприємний досвід спілкування з ними. Якщо вас просять прибрати собаку – не треба вступати в суперечку і розповідати яка ваша собака слухняна, добра і нічого не зробить, просто прибирайте. На жаль, культура спілкування у наших людей невисока, тому попросять прибрати у 90% по-хамськи, але це ще не привід відповідати взаємністю: все-таки має бути соромно, що з трьох учасників конфлкту найбільш цивілізованою виявиться саме ваша собака, а не ви з вашим опонентом(-ткою) 😉

У людних місцях, місцях де багато дітей, біля доріг треба тримати собак на повідку. Це зекономить купу нервів і вам, і оточуючим (зважайте на пункт вище). Якщо ваша собака першою виказує агресію до інших собак, або людей – намордник без варіантів. Ви можете вважати що це негуманно, або що, але це заради вашого блага.

Ваша собака має бути хоча б трохи слухняною. Тут все залежить від багатьох чинників і далеко не з усіх собак вийде (а в деяких випадках і не варто, аби не травмувати психіку собаки) вишколити беззаперечну слухняність, але вам просто необхідна змога як мінімум зупинити вашу собаку голосом. Не шкодуйте часу на тренування та грошей на кінолога при потребі. Цим ми самі трохи грішимо – нашому Дензелю все ще зриває дах при виді іншої собаки і він часто рветься гратись, але це все ж не нормально і ми над цим працюємо.

Собака має бути здоровою. Повний комплекс щеплень і гарне самопочуття собаки потрібно в першу чергу вам. Але і у випадку конфліктів з іншими людьми це буде не зайвим. Як людина, яку двічі кусали собаки скажу, що знання про те, що винуватець щеплений від сказу значно пом’якшує відношення до нього вкушеної людини 🙂

Denzel and Flower by Sergii Gulenok on 500px.com

Людям

Подобається це вам чи ні, але собаки жили поруч з людьми вже кілька тисячоліть і так чи інакше стали частиною нашого оточення. Аби позбавитись такого оточення у вас більше шансів виїхати на безлюдний острів самим, аніж вигнати їх разом з власниками з вашого життя повністю. Тут в нагоді стануть базові знання культури поводження з собаками. Більшість випадків в яких люди бояться собак — безпідставні. А от неправильна реакція на неправильно зрозумітий сигнал може стати спусковим гачком для справді неприємних подій. Відкрита агресія у собак до людей проявляється вкрай рідко і часто яскраво виражена: шерсть дибки, собака ричить, хвіст трубою паралельно землі, або винзу. І це єдиний випадок, коли самозахист в тій чи іншій формі може бути єдиним вибором. В більшості ж випадків цього всього немає, а от агресія щодо собаки/її хазяїна може спровокувати агресію у відповідь — і тут вже начувайтесь, але ви перші почали. Отож, враховуючи застереження вище, кілька порад:

Ніколи не тікайте від собаки — вона все одно швидше і дожене якщо захоче. Мало того, це її ще більше розохотить. Якщо вона бігла до/на вас з добрими намірами, то подумає, що ви з нею граєтесь і почне дуркувати. Якщо з агресивними – спиною до неї ви будете у абсолютно беззахисному положенні, а у собаки може прокинутись мисливський азарт. Тому найкращий вихід – просто непорушно стояти і чекати.

Якщо собака цікавиться вами – дайте себе обнюхати. У них це найважливіший орган чуття і понюхати для них це те саме що для вас роздивитись. Аккуратно протягнять їй руку, але не зверху (це може сприйнятись як спроба домінування), а прямо/спереду. Після цього вас можливо аккуратно оближуть, або просто одразу забудуть про ваше існування 😉 Я жодного разу не бачив і не чув про випадки, коли собака спонтанно почала б себе вести агресивно після обнюхування, якщо ви не порушили наступний пункт…

Не робіть різких рухів — це їх лякає. А злякана собака – це вже лотерея. Одна втече/відскочить, друга замре, а третя може і перейти в контратаку. Типова поведінка fight/flight/freeze.

Якщо хочеться погладити-попестити цуцика, то спитайте дозволу у господаря. По-перше, це просто культурно. По-друге, якщо хазяїн відмовить (інколи чемність може не дати відмовити жорстким “ні”, але по реакції буде помітно, що контакт небажаний), то скоріше за все ви щойно вберегли себе від неприємного епізоду: хазяям частіше за все не шкода, але вони знають характер і поведінку свого улюбленця і не хочуть зайвих проблем. Можливо ви з певних причин не пройшли фейс-контроль (наприклад банально “під шафе”), а можливо собака насправді не така дружелюбна, як здаєтсья на перший погляд. Заради вашого блага — не ігноруйте подібні сигнали. По-третє, власники собаки будуть насторожі і зможуть попередити, або принаймні вчасно відреагувати якщо щось піде не так.

Зважайте на свій стан. Собаки часто не люблять п’яних (далеко не всі, але краще бути обережним), тому в стані алкогольного сп’яніння краще триматись їх стороною. Якщо ви тримаєте якийсь великий предмет (наприклад, граблі), або щось, що шумить (наприклад, ви щось тягнете/котите по землі) — це як мінімум приверне увагу, або, що гірше, злякає собаку. Наш Дензель, наприклад, боїться двірника, коли той з граблями, тому той просто кладе їх додолу: Дензель обережно обнюхує граблі, потім двірника, той натомість може попестити його по голові — і всі щасливі розходяться.

Якщо ви боїтеся собак, то це ще не привід труїти життя вашими страхами вашим дітям. Ми неодноразово чули як деякі мамаші лякали дітей, щоб ті не підходили до собак кажучи, що та покусає. Що просто хворобливо. Так, з собакою треба бути обережним, але не треба робити з них якихось монстрів, бо завтра ваша дитина побачить собаку, злякається, побіжить від неї, вибіжить на дорогу, наприклад… Краще боротись зі своїми страхами самостійно, і навчати правильно вести себе з ними ваших дітей. Це буде набагато більшою запорукою їх безпеки, повірте.

І ще один бонус. Тут недавно на Українській Правді виклали 6 правил, які допоможуть дорослим та дітям правильно привітатися із собакою. Частково перекривається з тим, що вище. Але є і деякі нові важливі нюанси.

Найголовніше у взаємовідносинах людей та собак і їх власників – це взаємоповага. Криком та взаємними звинуваченнями ви наврядчи досягнете чогось хорошого. Можливо виплеснете свій негатив за день чи життя, але це не зробить ваше життя більш безпечним чи комфортним. Якщо ви боїтесь собак, то чемно попросивши (і можливо пояснивши ситуацію) ви здебільшого досягнете набагато більшого, аніж сваркою.

Denzel the Malamute by Sergii Gulenok on 500px.com

Sergii Gulenok

Sergii Gulenok

View Comments