Анімаційне

Sintel

Не одним аніме живі тутешні вовки, інколи ми дивимось і західну анімацію, але перше залишило помітний слід і тому навіть в цій західній анімації перевага надається речам цікавим і оригінальним, а відповідно маловідомим обивателям. Спочатку я хотів написати цей пост ще після виходу “Сінтель” і присвятити його “відкритим мувікам”, але якось забулося. Та нещодавно мну подивився ще одну варту уваги річ: “Таємниця абатства Келлс” (“The Secret of Kells”), який в мене лежав на HDD скачаний вже давненько ще за наводкою Світанкової, тож з’явилося нове натхнення для розповіді. Але про все по порядку і спочатку трохи про “відкриті мувіки”.

Поруч з відомими монстроподібними за ціною та можливостям програмами трьохвимірної графіки та моделювання типу 3DMAX існує дещо менш відомий, зате безкоштовний open-source проект Blender. Для того, щоб показати широкому колу користувачів, що його можливості часто не поступаються, а інколи можливо навіть перевершують платні аналоги було створено так званий “Open Movie Project” (“Проект відкритого кіно”), коли знімаються анімаційні речі без мети отримати прибуток. мало того, будь-хто може зробити свій внесок у його створення: придумати сюжет, діалоги, робити 3D-моделі, озвучити чи зробити саби врешті решт. Звісно, виключно за “спасибі” і власного задоволення. Цифрову копію фільму можна вільно завантажити, дивитися і навіть показувати в кінотеатрах royalty-free. Часто розробники навіть викладають, або іншим способом поширюють вихідні файли з яких рендерився мультик, описують у відеоуроках як робилася та і чи інша річ. Навіть якщо ви не будете цим займатися, часто просто цікаво заглянути за куліси. Наразі в рамках проекту створено три короткометражні мувіки: “Elephants Dream”, “Big Buck Bunny” та “Sintel”.

Elephants dream

Elephants Dream

Жанр: сюрреалізм
Прем’єра: 2006
Тривалість: 10 хв. 54 сек.
Бюджет: €120,000

“Мрія” була першою ластівкою відкритої анімації. На створення цього короткого 10-хвилинного мультику пішло вісім місяців праці семи чоловік. Чесно кажучи, свого часу він викликав враження суперечливі. Одразу було зрозуміло, що він поступатиметься по графічній складовій всяким Шрекам і Ко, які до того часу вже заполонили ринок, адже бюджети різняться на три порядки, але все одно вона вражала. Дрібні деталі було на диво гарно промальовано. Що не сподобалось, так це сюжет, бо він лишився тоді мною не зрозумілим. Я, звісно, розумію, що основною фічею було показати потужність графічної складової, але такий сюрреалістичний фільм все-таки відштовхнув багато потенційних глядачів. Зате цілком можливо, що привернув увагу гарних сценаристів, адже трохи забігаючи наперед скажу, що як у “Банні”, так і у “Сінтеля” сюжети цілком зрозумілі і дуже гарні. Ну і сам фільм:

Big Buck Bunny

Big Buck Bunny

Жанр: комедія
Прем’єра: 2008
Тривалість: 9 хв. 56 сек.
Бюджет: €150,000

Другий короткометражний мувік від “Open Movie Project” вийшов набагато цікавішим і одразу завоював серця глядачів. На противагу похмурій та незрозумілій “Мрії”, “Зайчик” вийшов веселий та комічний (хоч і з домішками чорного гумору) – справжній конкурент короткометражкам від “Pixar” 🙂 Головний персонаж – заєць-товстун, що полюбляє квіти та метеликів, зустрічає три українські білки (українські, бо живуть за принципом “у сусіда корова здохла; дрібниця, зате як приємно”), які підступно вбивають метелика – об’єкт захоплення зайця – та ще й роблять наругу над його (метелика) тілом. Зайчик хоч і добрий в душі, але томагавк війни таки викопує… Чим все закінчилось для білок можна подивитись нижче:

Sintel

Sintel

Жанр: фентезі
Прем’єра: 2010
Тривалість: 14 хв. 48 сек.
Бюджет: €400,000

“Сінтель” – останній і найсвіжіший відкритий фільм, який вийшов буквально місяці назад. Думаю багато хто його вже навіть бачив. Як на мене вийшла ледь не протилежність “Мрії” – графіка там справді гарна, особливо дракончик Скейл таки нестандартний та гарно промальований – подивіться в повний розмір першу картинку в цьому пості (вона клікабельна). А ще мені особисто дуже сильно по стилю нагадує квести The Longest Journey та Dreamfall: The Longest Journey. Сюжет: Сінтель, головна героїня, шукаючи їжу знаходить пораненого дракончика, якого назває Scale (“луска” по-нашому). Вона доглядає його, він вчиться літати, полювати на курей та, як і кожний поважний дракон, працювати запальничкою дмухати полум’ям. Та ось під час одного з польотів, Скейла хапає більший дракон та уносить його з собою проти його волі. Сінтель відправляється в мандри у пошуках лускатого друга… Ну а розв’язка просто чудова.

Для того аби відзняти “Сінтель” в Блендер довелось навіть дописувати нові фічі, наприклад “дим”. На офіційному сайті викладались посібники та описи як робились ті чи інші фічі. Замовивши офіційний бокс-сет з 4-х DVD-дисків на цьому ж сайті можна отримати весь зліпок svn-репозитарію, що використовувався творцями фільму. Тобто я так розумію, що при бажанні можна перерендерити його по своєму, самому щось помінявши вже на готових моделях ^_^ Коштує він 34 євро. До речі, сам мувік (без усього зайвого) на офіційному DVD я б навіт ькупив, але якби він коштував не дорожче 5 євро.

Поки що наразі все, але будемо сподіватись, що Проект скоро порадує нас новими творами. Може навіть візьмуться за повнометражну стрічку?

Ну а тепер переходимо к іншому твору. Ще раз нагадаю, що він не має ніякого відношення до всього, про що я писав вище. Це комерційний проект, виконаний суто в 2D, але теж дуже позитивний, має гарний сюжет і там є Ешлі 😎

The Secret of Kells

The Secret of Kells

Жанр: фентезі
Прем’єра: 2009
Тривалість: 75 хв.

Перше, що кидається в очі – це дуже нестандартний малюнок (точніше сам малюнок інколи нагадує якісь радянські мультфільми, але по-перше анімація тут геть інша, по-друге рівень деталізації – тут відблиск кожного промінчика світла в лісі промальовано). Спочатку він дещо дивує, але потім розумієш наскільки гарно саме в такому стилі передаються деякі речі: одні рухи та стрибки Ешлі чого варті, коли вона буквально трансформується з хвостатої комети в дівчинку і навпаки, – мені після перегляду здавалося, що я готовий на це дивитись годинами 🙂 До речі, шукаючи інфу про нього в інтернетах мну прочитав, що виявляється, що деякі елементи малюків бралися з оригінальної “Книги Келлів” (а це була свого роду ілюстрована Біблія). Друге – що помічаєш, це чудове почуття гумору у авторів: гумор не нав’язливий, він не є самоціллю, його не багато і не мало, він просто є там де треба. Третє – гарні, не штамповані, персонажі. Ну і нарешті останнє по списку, але не по важливості – це сюжет. Він хоч і не сповнений неочікуваних поворотів і не тримає в напрузі від початку та до кінця, але все одно цікавий і не нудний. В ньому на диво нема алогічностей чи неузгодженостей (чим, до речі, часто грішить аніме).

Ще одна річ: обов’язково дивитись в оригіналі (якщо не впевнені в своїх слухових здібностях, то можна додати субтитри, але теж англійські). Там навіть озвучка вельми нестандартна (персонажі розмовляють з акцентом, але дуже чітко – по ньому навіть можна дітей англійській мові вчити). Ну дивіться самі (це лише трейлер):

Приємного перегляду!

Aisling: And this... is my forest

Sergii Gulenok

Sergii Gulenok

View Comments