Must have для сучасних IDE та редакторів

LightTable LogoНаразі у мене є два улюблених редактори для коду: Sublime Text та LightTablevim, хоч любові до гробу не склалося, оскільки я в чистій консолі не так часто працюю, але він теж гарний). Про перший зараз мабуть не знає лише лінивий. У нього багато всяких крутих можливостей для редагування, плюс він дуже круто розширюється завдяки масі доступних плагінів. Але! Все те, що зараз пропонує Саблайм — це необхідний мінімум, без якого я вже не уявляю комфортної роботи, тому на цьому питанні я зупинятись не буду. Набагато цікавіше жити днем завтрашнім і оцінити куди надалі розвиваються редактори. А для того, аби оцінити це, прошу переглянути відео “Inventing on a Principle” (“Винаходячи за принципом”). Його, я впевнений, багато хто вже бачив, тому перепрошую за повторення, можете одразу читати далі. Хто не бачив — обов’язково подивіться. Причому тут його показано не лише для програмування, а й інших сфер як-то радіоелектроніка, обробка відео, тощо. Дуже цікава штука, насолоджуйтесь (до речі, у кого проблеми з англійською — там є російські субтитри):

LightTable concept screenshot Але то все концепт… Гарна ідея, але (мабуть) не тривіальна в реалізації, і невідомо коли ми вже зможемо використати щось подібне в реальній роботі. Чи відомо? Насправді розробники вже можуть помацати перші реалізації цієї ідеї за допомогою LightTable. LightTable наразі єдина робоча реалізація про яку я знаю, тому якщо існують інші — скажіть, я хочу спробувати 😉 Про цей редактор я дізнався суто випадково, коли копав більше інформації про Clojure (власне LT написаний на Clojure і це була перша мова яку він підтримував). Звісно, там все не настільки аж неймовірно як у відео вище, але все ж JavaScript’овий приклад, який зробили з виходом версії 0.4 уже вражає:

Згодом з’явилась ціла серія відео про використання ClojureScript в LightTable в аналогічному стилі. Перше відео тут, далі по списку в Related на Ютюбі.

Звісно, в реальному житті все не настільки райдужно: в LightTable поки нема багатьох можливостей, до яких я вже звик в Sublime Text, тому у більшості випадків я не можу повністю перейти на нього. Плюс справжня real-time розробка наразі є лише для JavaScript, ClojureScript та, в принципі, Clojure. Для останньої та для Python є підтримка трохи простішої, але теж корисної фічі inline evaluation: це REPL прямо у вікні редактора — кльова фіча, я постійно нею користуюсь. Хоча насправді подібна штука не нова і є навіть в Visual Studio 2010 — це інтерактивна консоль для F# (можна подивитись приклад роботи тут).

Sergii Gulenok

Sergii Gulenok

View Comments