Прагматично-програмістський журнал

Прагматично-програмістський журнал

An IT kid

Мені дуже подобається видавництво Pragmatic Bookshelf від Енді Ханта, автора пари одних з моїх улюблених книжок: “Прагматичний програміст” та “Прагматичне мислення та навчання”. Нещодавно я дізнався, що вони також співпрацюють з колишнім шеф-редактором “Журналу Доктора Доббса”, який зараз випускає свій власний журнал PragPub.

Я погортав кілька з випусків і був приємно вражений. По-перше, охоплюване коло статей дуже велике: це і нові мови програмування та підходи (як правило йдуть серією; в останніх номерах розповідають як на Swift’і писати в функціональному стилі), і історія програмування та комп’ютерів (це може видатись дурнею, але це гарна ретроспектива і для того щоб правильно розуміти напрямок розвитку ІТ варто знати що цьому передувало), і статті по менеджменту (більше в останніх номерах), і по веденню різноманітних переговорів, і трохи по математиці, і про наймання співробітників та вибір компанії… Ну коротше охоплення дуже велике і, що найголовніше, – це те, що він якраз ідеально пасує саме розробникам ПЗ та тім-лідам, це їх цільова аудиторія. Всі інші журнали які я пам’ятаю здебільшого мали перекоси в одну із сторін: або це була якась оглядова штука, більше орієнтована на ІТ-бізнес, або якесь витирання соплей джунам. Тут я задоволений. Звісно, не кожен номер абсолютно ідеальний, але і жодного я поки не бачив, де не було б хоч 2-3 цікавих статей.

Перші кілька років випуску можна знайти онлайн на сайті видавництва Pragmatic Bookshelf. Інші треба вже купляти на офіційному сайті журналу. Персональна річна підписка коштує $19.99, що в перерахунку на сьогоднішній курс багатенько, але як на мене в буремні часи найкраща інвестиція – це у власну освіту 😉

Sergii Gulenok

Sergii Gulenok

View Comments